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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  17/10/2023
Data da última atualização:  09/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AGUIAR, E. V.; SANTOS, F. G.; QUEIROZ, V. A. V.; CAPRILES, V. D.
Afiliação:  ETIENE VALÉRIA AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; FERNANDA GARCIA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; VANESSA DIAS CAPRILES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO.
Título:  A decade of evidence of sorghum potential in the development of novel food products: insights from a bibliometric analysis.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 12, 3790, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods12203790
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Due to the increasing interest in sorghum for human nutrition, recent literature reviews highlight its nutrient and bioactive contents, potential health benefits and its 'gluten-free' feature. Moreover, a current view of research advances on sorghum-based food products is needed to help both food scientists and industry identify current trends and forward-looking approaches. Studies on homemade processing are still scarce. Thus, this review aimed to provide the latest information regarding the use of sorghum to develop ready-to-eat products or food ingredients based on studies published in the last decade (2012?2022), which then guided discussions on recent advances and prospects. The articles were identified by searching the Elsevier Scopus database. Sorghum has great potential as a functional and sustainable food that can be used in daily meals as a substitute for common cereals like wheat, rice and corn. The studies in the review show that it is possible to process sorghum in a wide variety of ways to obtain ready-to-eat products and ingredients for food products and preparations, such as popping, lamination, extrusion and wet cooking. The studies also show promising approaches to use sorghum in acceptable and nutrient-dense bakery and pasta products, highlighting their gluten-free versions. However, more efforts to make these novel food products available to consumers should be made.
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Gluten-free; Whole grain.
Thesagro:  Glúten; Grão; Processamento; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Food processing.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157275/1/A-decade-of-evidence-of-sorghum-potential-in-the-development-of-novel-food-products.pdf
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30157 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  25/02/2011
Data da última atualização:  02/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MARTINS E. S.; PONTES, R. G. M. S. de; QUEIROZ P. R.; DUMAS, V. F.; BRAZ, S. V.; AGUIAR, R. W. DE S.; GOMES, A. C. M. M.; SANCHES, J.; BRAVO, A.; RIBEIRO, B. M.
Afiliação:  ÉRICA SOARES MARTINS, UNB; ROSE GOMES MONNERAT SOLON DE PONTES, CENARGEN; AULO ROBERTO QUEIROZ, FACULDADES JK; VINICIUS FIUZA DUMAS, UNB; SHÉLIDA VASCONCELOS BRAZ; RAIMUNDO WAGNER DE SOUZA AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; ANA CRISTINA MENESES M GOMES, CENARGEN; JORGE SANCHES, UNIVERSIDAD NACIONAL AUTONOMA DE MEXICO; ALEJANDRA BRAVO, UNIVERSIDAD NACIONAL DE MEXICO; BERGMANN MORAIS RIBEIRO, UNB.
Título:  Midgut GPI-anchored proteins with alkaline phosphatase activity from the cotton boll weevil (Anthonomus grandis) are putative receptors for the Cry1B protein of Bacillus thuringiensis.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Insect Biochemistry and Molecular Biology, v. 40, p. 138-145, 2010.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  ALP; Cry1B; GPI.
Thesagro:  Anthonomus Grandis; Bacillus Thuringiensis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/879157/1/1-s2.0-S0965174810000068-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN33069 - 1UPCAP - DD
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